Hakkımda

A. Şebnem Soysal Acar

1975 yılında Ankara’da doğdu. 1996 yılında Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun oldu. Klinik Psikoloji yüksek lisansını 1999 yılında Hacettepe Üniversitesi’nde tamamladı. 2007 yılında aynı üniversitede, Deneysel Psikoloji alanında “doktor” unvanını almaya hak kazandı. 2012 yılında doçent oldu. 2013 yılında aile danışmanı, 2016 yılında sanat terapisti oldu. 2018 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalında profesör oldu.

Şebnem Soysal Acar, 1998 yılından bu yana Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda çocuk psikoloğu olarak çalışıyor. Riskli yenidoğan izlemi, bağlanma teorisi ve bağlanma teorisi temelli erken dönem anne-bebek etkileşimi, epilepside bilişsel süreçler, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu konularında çalışıyor. Son 5 yıldır çalışmalarını nadir görülen nörometabolik hastalıklar üzerinde yoğunlaştırmıştır. Ankara’daki çeşitli üniversitelerde lisans ve lisansüstü programlarda dersler vermektedir.

Yaptığı bireysel, kollektif çalışma ve araştırmalarla aralarında Türkiye Psikiyatri Derneği Bahar Sempozyumları Araştırma Teşvik Ödülü (2000), Türkiye Psikiyatri Derneği Prof. Dr. Mualla Öztürk Çocuk Ruh Sağlığı Ödülü (2005), XI. Ulusal Pediatrik Endokrinoloji ve Diyabet Kongresi Teşvik Ödülü (2006), Ulusal Epilepsi Kongresi Poster Bildiri İkincilik Ödülü (2012) de bulunan birçok başarıya imza attı. Ulusal ve uluslararası pediatri, psikiyatri ve psikoloji dergilerinde çok sayıda makalesi yayımlandı. Onlarca el kitabında çocuk psikolojisinin temel konularını içeren bölümler yazdı.

Bilim ve çeviri editörlüğünü yaptığı Selma H. Fraiberg’in başucu kitabı SİHİRLİ YILLAR: Erken Çocukluk Döneminde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri (THE MAGIC YEARS: Understanding and Handling the Problems of Early Childhood) Nobel Yaşam tarafından basıldı.

Artık R Diyebiliyorum”, “1Çocuk 1 Sorun 1Çözüm“, “Sanatla Terapi ve Yaratıcılık Bir Eğitim Modeli Olabilir Mi?” başlıklı üç kitabı bulunmaktadır. Öykü ve yazıları Meraklı MinikEğlenceli BilimÇoluk ÇocukÖğretmen DünyasıAmargiDeliler Teknesi dergilerinde ve Gazete Solfasol’de yayınlandı. Sekiz yıldır düzenli olarak Psikeart dergisi için yazıyor.  Çeşitli meslek örgütlerine üyedir. Bilim Çocuk Dergisi yayın kurulu üyeliği yapmıştır.

TRT televizyonlarında yayınlanan birçok programa konuk olarak katıldı. TRT Okul kanalında yayınlanan “Sizinleyiz” programının bir süreliğine danışmanlığını yaptı, bazı programlarda uzman konuk olarak yer aldı. TRT1 Radyo’da yayınlanan “Çocuklarla Başbaşa”, “Çocukça”, “Çocuklar Büyürken” ve “Paylaştıkça” programlarını hazırlayıp sundu.

Çocuk gülücükleri ile daha yaşanılabilir olacak bir dünya için hayal etmeye ve çalışmaya devam ediyor.